10 Ερωτήσεις για το Υποβλεννογόνιο ...ΙνομύωμαΑρνητική επίδραση εξωσωματικής γονιμοποίησης στον καρκίνο μαστούΔιάγνωση και θεραπεία των λειομυωμάτωνΔιαταραχές εμμηνορρυσίαςΕμμηνόπαυσηΕνδομητρίωσηΕξωμήτρια κύησηΗ Υστεροσκόπηση σήμερα στην γυναικολογίαΗλικία και γονιμότηταΙώσεις κατά την εγκυμοσύνηΚαρκίνος μαστού και εξωσωματική γονιμοποίησηΛαπαροσκοπική χειρουργική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνηςΛαπαροσκοπική χειρουργική στους εξαρτηματικούς όγκουςΛειομύωμα μήτραςΜελέτη εξανθηματικών όγκωνΜη φυσιολογική κολπική αιμόρροιαΜη φυσιολογική κολπική αιμορροία – Υστεροσκοπική θεραπεία σε ασθενείς με ενδοτοιχωματική παθολογία της μήτραςΟρμονική θεραπεία και καρκίνος του μαστούΠαθολογική κολπική αιμόρροιαΣύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκώνΤα ινομυώματα της μήτραςΥπερέμεση της εγκυμοσύνηςΥπερηχογραφία και γυναικεία υπογονιμότηταΥπερτασική νόσος στην κύησηΥποβλεννογόνιο Ινομύωμα της Μήτρας Συμπτώματα και Θεραπεία

Λαπαροσκοπική χειρουργική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η πρόοδος της λαπαροσκοπικής χειρουργικής σήμερα οδηγεί στην εφαρμογή της όλο και σε περισσότερες περιπτώσεις. Η όλο και μεγαλύτερη εμπειρία των γιατρών βοηθά στην ελάττωση του χρόνου και στην απλούστευση των επεμβάσεων με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον άρρωστο. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η λαπαροσκοπική χειρουργική ήταν πολύ περιορισμένη αλλά το τελευταίο καιρό χρησιμοποιείται πολύ περισσότερο.
Οι πιο συνηθισμένες επεμβάσεις οι οποίες γίνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η χολοκυστεκτομή η χειρουργική σαλπίγγων και ωοθηκών ή σκωληκοειδεκτομή και η εξωμήτριος κύηση.
Σήμερα η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των επεμβάσεων αυτών στην έγκυο γυναίκα είναι σε υψηλό βαθμό με γνώμονα πάντα τη διαφύλαξη της εγκυμοσύνης.
Τα προτερήματα της μεθόδου κατά  τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι τα ακόλουθα:

  • Γρήγορη κινητοποίηση, γρήγορη μετεγχειρητική ανάνηψη και γρήγορη επιστροφή στη καθημερινή δραστηριότητα. Λόγω του ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συμβαίνουν πιο συχνά  θρομβοεμβολικά επεισόδια τα ανωτέρω είναι ένα πολύ σημαντικό προτέρημα.
  • Ελαττωμένη μετεγχειρητική νοσηρότης.
  • Μικρές τομές και λιγότερη πιθανότητα για μετεγχειρητική κήλη.

Τα μειονεκτήματα της μεθόδου είναι τα ακόλουθα:

  1. Τεχνικές δυσκολίες λόγω της μεγάλης εγκύου μήτρας.
  2. Πιθανό τραύμα στη μήτρα λόγω του μεγέθους της. Ενώ η εγκυμοσύνη είναι προχωρημένη συνιστάται η αποφυγή βελόνας Veress και η ανοικτή λαπαροσκόπηση.
  3. Πιθανή ελάττωση στη μητροπλακουντιακή κυκλοφορία του αίματος λόγω της αύξησης της ενδοκοιλιακής πίεσης.
  4. Πιθανώς κίνδυνος να εκτεθεί το έμβρυο στο καπνό και ειδικότερα σε μονοξείδιο του άνθρακα λόγω της χρήσης της διαθερμίας ή του Laser. Ο καπνός πρέπει να αφαιρείται αμέσως και ο χρόνος της επέμβασης πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερος. Αυτά εξαρτώνται άμεσα από την εμπειρία του χειρουργού.

Εάν συγκριθεί η επέμβαση που γίνεται στο πρώτο (1ο) τρίμηνο της εγκυμοσύνης με αυτή στο δεύτερο (2ο )τρίμηνο, τότε τεχνικά αυτή του 1ου τριμήνου είναι ευκολότερη.
Το μέγεθος της μήτρας αφ΄ ενός και η εξ αυτόν μετακίνηση του εντέρου έξω από την πύελο αυξάνουν το κίνδυνο τραυματισμού της μήτρας και του εντέρου από τη χρήση του Trocar.

Παρ΄ όλα αυτά το δεύτερο τρίμηνο είναι γενικά ασφαλέστερο για την πραγματοποίηση λαπαροσκοπικής επέμβασης σε σύγκριση με το πρώτο για τους κάτωθι λόγους:

  1. Η πιθανότητα αποβολής είναι 5,6% στο δεύτερο τρίμηνο ενώ στο πρώτο είναι 12%.
  2. Η πιθανότητα πρόωρου τοκετού στο δεύτερο τρίμηνο είναι πολύ χαμηλή.
  3. Ο θεωρητικός κίνδυνος τερατογένεσης στο 2ο τρίμηνο έχει απειροελάχιστη πιθανότητα.

Η λαπαροσκόπηση στην εγκυμοσύνη πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή για τη μητέρα και το έμβρυο.
Ο καιρός και η πρόοδος αποδεικνύουν η όλο και μεγαλύτερη εμπειρία των χειρουργών γυναικολόγων κάνουν τις επεμβάσεις αυτές να γίνονται με μεγαλύτερη συχνότητα και σημαντική επιτυχία.

Ωράριο (με ραντεβού)
ΔΕΥΤΕΡΑ 16:00 - 21:00
ΤΕΤΑΡΤΗ 16:00 - 21:00
ΠΕΜΠΤΗ 16:00 - 21:00
Επικοινωνία
Μασσαλίας 12
Αθήνα - Κολωνάκι, 10680
Τηλέφωνο: 2103639447 24ώρες το 24/ωρο
Email: maragk_antonis@yahoo.gr
Social