10 Ερωτήσεις για το Υποβλεννογόνιο ...ΙνομύωμαΑρνητική επίδραση εξωσωματικής γονιμοποίησης στον καρκίνο μαστούΔιάγνωση και θεραπεία των λειομυωμάτωνΔιαταραχές εμμηνορρυσίαςΕμμηνόπαυσηΕνδομητρίωσηΕξωμήτρια κύησηΗ Υστεροσκόπηση σήμερα στην γυναικολογίαΗλικία και γονιμότηταΙώσεις κατά την εγκυμοσύνηΚαρκίνος μαστού και εξωσωματική γονιμοποίησηΛαπαροσκοπική χειρουργική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνηςΛαπαροσκοπική χειρουργική στους εξαρτηματικούς όγκουςΛειομύωμα μήτραςΜελέτη εξανθηματικών όγκωνΜη φυσιολογική κολπική αιμόρροιαΜη φυσιολογική κολπική αιμορροία – Υστεροσκοπική θεραπεία σε ασθενείς με ενδοτοιχωματική παθολογία της μήτραςΟρμονική θεραπεία και καρκίνος του μαστούΠαθολογική κολπική αιμόρροιαΣύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκώνΤα ινομυώματα της μήτραςΥπερέμεση της εγκυμοσύνηςΥπερηχογραφία και γυναικεία υπογονιμότηταΥπερτασική νόσος στην κύησηΥποβλεννογόνιο Ινομύωμα της Μήτρας Συμπτώματα και Θεραπεία

Διαταραχές εμμηνορρυσίας

Η εμμηνορρυσία θεωρείται φυσιολογική όταν η περιοδικότητά της είναι κάθε 21 έως 35 ημέρες και η ποσότητα του αίματος δεν είναι πολύ μεγάλη έτσι ώστε να μην χαρακτηρισθεί αιμορραγία. Η κανονική διάρκεια της περιοδικότητας είναι πέντε με επτά ημέρες. Οποιαδήποτε απόκλιση από αυτό θεωρείται διαταραχή εμμηνορρυσίας.

Οι δύο λόγοι που οφείλεται αυτή η διαταραχή  είναι οι αρχιτεκτονικές ανωμαλίες του γενετικού συστήματος  και οι δυσλειτουργίες της ωοθήκης.

Αρχιτεκτονικές ανωμαλίες της μήτρας είναι: τα ινομυώματα της μήτρας, οι πολύποδες της μήτρας και η αδενομύωση. Άλλες αιτίες είναι η παλίνδρομος κύηση-αποβολή, η εξωμήτριος κύηση και τα αιματολογικά προβλήματα όσον αφορά την πήξη του αίματος.
Επίσης περιοχές του τραχήλου της μήτρας και του κόλπου καλοήθης ή κακοήθης χρόνιες φλεγμονές του ενδομήτριου (ενδομητρίτις), ενδομήτριες συμφύσεις και το ενδομήτριο σπείραμα  μπορούν να συνοδεύονται με διαταραχές εμμηνορρυσίας. Επίσης νοσήματα νεφρών, ήπατος, θυρεοειδούς, επινεφριδίων, όγκοι υποφύσεως μπορεί να δημιουργούν προβλήματα εμμηνορρυσίας.

Η λειτουργική ανωμαλία οφείλεται στην δυσλειτουργία των ωοθηκών και την αδυναμία ωοθυλακιορρηξίας. Συνέπεια τούτου είναι η μη κανονική έκκριση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης με συνέπεια τα προβλήματα στην εμμηνορρυσία αλλά και γενικότερα στον οργανισμό της ασθενούς.
Οι δυσλειτουργικές διαταραχές του κύκλου εμφανίζονται πολύ συχνά στα κορίτσια όταν παρουσιάζεται για πρώτη φορά η περίοδος τους καθώς επίσης και στις γυναίκες πριν την  εμμηνόπαυση. Η διάγνωση γίνεται με ειδικές εξετάσεις αίματος όπου ανιχνεύονται τα επίπεδα συγκεκριμένων ορμονών.
Επίσης η διαγνωστική υστεροσκόπηση με άμεση επισκόπηση του εσωτερικού της μήτρας και του κόλπου, όπως επίσης η διαγνωστική λαπαροσκόπηση, με άμεση επισκόπηση των έσω γεννητικών οργάνων και της κοιλίας, μας δίνουν απάντηση, σε παθολογικές οντότητες οι οποίες προκαλούν προβλήματα εμμηνορρυσίας.
Το υπερηχογράφημα των μέσω γεννητικών οργάνων ιδιαίτερα το κολπικό, όπως και η αξονική ή μαγνητική τομογραφία μπορούν να μας δώσουν σημαντικές απαντήσεις.

Θεραπεία
Οι αρχιτεκτονικές θεραπείες της μήτρας μπορούν να διορθωθούν με την υστεροσκόπηση ή την λαπαροσκόπηση. Όπως προαναφέρθηκε με τις παραπάνω μεθόδους γίνεται η διάγνωση του προβλήματος. Συγχρόνως εάν το πρόβλημα είναι εντός της μήτρας μπορούν να διορθωθούν με την υστεροσκόπηση ή την λαπαροσκόπηση.  Όπως προαναφέρθηκε με τις παραπάνω μεθόδους γίνεται η διάγνωση του προβλήματος.
Συγχρόνως εάν το πρόβλημα είναι εντός της μήτρας ινομύωμα ή πολύποδας ή ενδομητρικές συμφύσεις γίνεται υστεροσκοπική επέμβαση και όλα διορθώνονται. Εάν με την λαπαροσκόπηση βρεθούν εξωτερικά ινομυώματα στην μήτρα ή διάφορα κυστικά μορφώματα της ωοθήκης λύνουμε εκείνη την στιγμή το πρόβλημα με λαπαροσκοπική επέμβαση.
Οι λειτουργικές διαταραχές της εμμηνορρυσίας (προβλήματα ωορρηξίας) αντιμετωπίζονται και με την χορήγηση προγεστερόνης ή οιστρογόνων ή και των δύο μαζί.

Συμπέρασμα
Οι διαταραχές της εμμηνορρυσίας είναι ένα καυτό σύνηθες πρόβλημα της αναπαραγωγικής ηλικίας της γυναίκας. Συνήθως αντιμετωπίζεται με την χορήγηση φαρμάκων. Πολλές φορές χρειάζεται εξέταση υστεροσκοπική ή λαπαρασκοπική ή ακόμη και λαπαροτομία.

Ωράριο (με ραντεβού)
ΔΕΥΤΕΡΑ 16:00 - 21:00
ΤΕΤΑΡΤΗ 16:00 - 21:00
ΠΕΜΠΤΗ 16:00 - 21:00
Επικοινωνία
Μασσαλίας 12
Αθήνα - Κολωνάκι, 10680
Τηλέφωνο: 2103639447 24ώρες το 24/ωρο
Email: maragk_antonis@yahoo.gr
Social